De plenaire vergadering van het Europees Parlement heeft dinsdag voor hervormingen van het emissiehandelssysteem (ETS) gestemd, evenals het voorgestelde "Carbon Border Adjustment Mechanism" (CBAM) systeem en andere pijlers van de decarbonisatieplannen van de EU die passen bij de Fit for 55 doelstellingen.
De ETS-revisies zullen vanaf 2026-2034 gratis emissierechten aan bedrijven uitfaseren, evenals een nieuw systeem (ETS II) creëren om te heffen op emissies vanuit wegtransport en de bouwsector vanaf 2027.
Het Europees Parlement steunde ook hervormingen van ETS-systemen voor de luchtvaartsector die bedoeld zijn om gratis toewijzingen voor de sector af te schaffen en de overstap naar duurzame brandstoffen te bevorderen.
Verwacht wordt dat CBAM vanaf 2026-2034 zal worden ingevoerd, waarbij importeurs van goederen in de EU het verschil tussen de koolstofprijs die betaald wordt in het land van productie en de EU ETS-prijs moeten betalen.
De maatregelen zullen naar verwachting van toepassing zijn op de sectoren staal, cement, aluminium, meststoffen, energie en waterstof. Olie en gerelateerde destillaten stonden ook in het vizier voor deze regelgeving o, maar zijn op dit moment niet opgenomen om belast te worden onder dit systeem.
Parlementsleden steunden in grote meerderheid voorgestelde maatregelen, evenals de oprichting van een sociaal klimaatfonds dat in 2026 van start zal gaan met €65 miljard aan geveilde ETS II-opbrengsten.
De volgende stap zal zijn dat het pakket aan maatregelen naar de EU-lidstaten gaat, met Raadsvergaderingen gepland voor volgende week en mei.
Het ETS-schema is het "belangrijkste instrument" dat de Europese Commissie gebruikt om de emissies binnen de EU terug te dringen, aldus Peter Liese, hoofdrapporteur van het Europees Parlement en milieuwoordvoerder van de grootste fractie.
"Er waren uitdagingen in het onderhandelingsproces," zei hij tijdens de vergadering op dinsdag. "We willen banen behouden in de industrie. We willen Europa niet de-industrialiseren, we willen Europese industrie decarboniseren. En dat is de enige manier waarop we een rolmodel kunnen zijn voor andere delen van de wereld."
"De regio heeft zich losgemaakt van de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen terwijl de prijzen onder controle worden gehouden", voegde hij eraan toe, "ondanks de historische piek in energieprijzen die eind 2022 werd gezien en nog steeds zien we verhoogde kosten in vergelijking met de prijzen van vóór de oorlog in Oekraïne".
“Velen hebben gezegd dat we een crisis doormaken en dat het geen tijd is voor klimaatactie. We hebben het tegendeel bewezen toen we afstand namen van de afhankelijkheid van Rusland en anderen om energieprijzen op de lange termijn onder controle te houden,” zei Liese.
Comments