top of page
Search

Gestegen CO₂-prijs jaagt opbrengst emissierechten door de grens van €1 mrd

Net als vorig jaar heeft de Nederlandse overheid geprofiteerd van de gestegen CO₂-prijs. Voor het eerst in de geschiedenis kwamen de opbrengsten uit boven €1 mrd. In totaal verdiende de Nederlandse overheid in 2022 €1,13 mrd aan de verkoop van emissierechten. In 2021 kwam de teller uit op €893 mln, wat destijds een ruime verdubbeling was van de opbrengst een jaar eerder.


Het aantal emissierechten daalde wel, van 16,8 miljoen in 2021 naar iets meer dan 14 miljoen vorig jaar, zo meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), de veiler van de emissierechten voor Nederland. In 2021 kostte één emissierecht gemiddeld nog €54, in 2022 was dat opgelopen tot gemiddeld bijna €80. In februari bereikte de prijs voor één emissierecht een nieuw record, een recht kostte toen ruim €97.


Binnen het Europese handelssysteem EU ETS moeten bedrijven jaarlijks emissierechten inleveren om hun CO₂-uitstoot te compenseren. Een emissierecht staat daarbij gelijk aan de uitstoot van 1 ton CO₂. Een van de manieren voor bedrijven om aan emissierechten te komen is door ze te kopen op de veiling.


Volgens Maaike Breukels, hoofd Emissiehandel van de NEa, toont de ontwikkeling in de ETS-prijs aan dat het handelssysteem effectief is. 'Want hoe hoger de prijs, hoe sterker de prikkel is voor bedrijven om te verduurzamen'.


In Europa vallen elfduizend bedrijven die broeikasgassen uitstoten onder het handelssysteem. Zij kopen hun rechten op de veiling. Alle deelnemende landen stoppen hun emissierechten in een virtuele pot, waarna ze worden gekocht door bedrijven die CO₂ uitstoten.


De achterliggende gedachte is dat bedrijven en industrieën minder vervuilen als het uitstoten van CO₂ geld kost. Uiteindelijk daalt dan de uitstoot van broeikasgassen, waarmee ook de opwarming van de aarde wordt tegengegaan. Het EU ETS systeem is in 2005 opgetuigd.https://fd.nl/economie/1465667/gestegen-co-prijs-jaagt-opbrengst-emissierechten-door-de-grens-van-1-mrd-oxa3caMuBE2E

31 views0 comments

Comments


bottom of page